HER BİTKİNİN ÇAYI OLUR MU?

Öncelikle çay hazırlarken kaliteli porselen, yumuşak içme suyu, 80 derecelik bir ısı ve 100 gr su için 2 gr veya 5 gr lık drog kullanılmalıdır.

Drog: Bitkinin tedavi için kullanılan kısmına denir. Örneğin ıhlamurun çiçeği, meyan bitkisinin kökü gibi..

Çaylar kaynatılmamalı, demleme tekniklerine göre belirli bir ısıda ısıtılmalıdır.

Bitki çayı içmemizdeki amaç fitokimyasal maddelerin suda çözünebilmesi, sıcak suda bozulmaması ve hızla buharlaşmamasıdır. Bu etkili bileşikler suda çözünüyorsa bitki çayından fayda sağlayabiliriz. Aksi takdirde çayını hazırlamamız anlamsızdır.

Bitki çayları hazırlarken etki kuvvetleri göz önünde bulundurulmalı, kilo vermek, ödem atmak için kuvvetli, vücuda zarar verebilecek bitki veya bitkisel karışım çaylarından uzak durulmalıdır. Uzun vadede karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda hasara yol açabilirler.

Kuvvetli Etkili Bitkiler: Çay olarak kullanılmazlar. Digitalis, atropa gibi bitkiler ilaç yapımında kullanılırlar

Orta Etkili Bitkiler: Uygun dozda ve sürekli kullanılmaması gereken bitkilerdir. Örneğin sinameki.. Uzun süreli kullanımda bağırsaktaki villusların yapısını bozabilir. Özellikle diyet yapanların ve kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kullandığı bu çayın sık kullanılması önerilmez.

Hafif Etkili Bileşikler: En çok kullanılan, uygun dozda uzun süre güvenle kullanılabilen bitkilerdir. Ihlamur, nane çayları hafif etkili çaylara örnek verilebilir.