Current Status
Not Enrolled
Price
Get Started

Eğitim İçeriği

İşaret Dili Tercümanlık Eğitimi (2. Kur)

İnsanlar duygu ve düşüncelerini dışarıya aktarmak istedikleri zaman iletişim kanallarından yardım alırlar. İşitme engelli olan kişiler ise duygu ve düşüncelerini kullanmak istedikleri zaman işaret dilinden yardım alarak duygu ve düşüncelerini dile getirirler. Ülkemizde işitme engelli bireyler “TİD” kısaltması ile bilinen Türk İşaret Dili’ni kullanırlar. İşaret dilleri, ülkelere göre farklılıklar gösterebilmektedir. İnsanların işaret diline olan ilgisi ve öğrenme konusundaki taleplerinin artması sonucunda Zirve Akademi’de online işaret dili tercümanlık eğitimini sizlere sunmaktadır.

Güncel araştırmalara göre dünya nüfusunun %10’u engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu durum engelli bireyler ile iletişimi sağlayabilmek ve iletişimi kolaylaştırabilmek için yeni atılımlar yapılması gerektiğini bizlere göstermektedir. Bu sebeple, işitme engelli bireyler ile iletişim kurulabilmesi için işaret diline büyük bir önem verilmektedir. Gelişen ve değişen dünyada kişinin hem kendine kattığı bir değer olan işaret dili hem de aynı zamanda kişiye farklılık sağlayabilecek bir dildir.

İşaret Dili Nedir?

İşitme engelli bireylerin kendi aralarında iletişim kurabilmesini sağlayan işaret dili parmak, el, yüz ve beden hareketlerinden oluşan görsel bir dildir. Sadece işitme engelli bireylerin kendi aralarında değil, aynı zamanda konuşma yeteneğine sahip olan kişilerin de iletişim kurmada yararlandıkları bir iletişim aracıdır.

İşaret dili evrensel bir dil değildir. Ülkelerden ülkelere göre değişkenlik gösteren işaret dili aynı zamanda bölgelere göre de farklılıklar gösterebilmektedir. Türk İşaret Dili ve Türkçe’nin gramer yapısı da birbirinden tamamen farklıdır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan işaret dilinin kökeni 16. ve 17. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Kısa adı “TİD” olan işaret dili Osmanlı mahkemelerinde de kullanılmıştır. İşaret dili görsel bir dil olduğundan dolayı yazılı tarihte çok fazla kayıt altına alınmamıştır.

İşaret Dilinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Sözel dillerde ortaya çıkan gramer yapıları, işaret dillerinde de mevcuttur. Soyut kavramlar mevzu bahis olduğu zaman işaretler ortak olarak kullanılır. Beden dili ise bu kavramların anlatılması ve dışarıya yansıtılması konusunda işe yarayabilmektedir. Aynı coğrafyada yer alan fakat farklı sözel dilleri konuşan toplumlar, işaret dilleri birbirinden etkilendiği için pek çok farklı ortak işaret dili mevcuttur.

İşaret Dili Tercümanlık Eğitiminin Amacı Nedir?

İşitme engellilerin eğitim ve iletişim ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ortaya çıkmıştır. Bu kanunun 15. maddesinin 4. paragrafında, işitme engeli bireylerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanabilmesi amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk işaret dili sisteminin oluşturulduğu belirtilmiştir. Sistemin oluşturulması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar ise Türk Dil Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca belirlenecek yönetmeliklerle belirlenmektedir.

İşitme engelli, dil ve konuşma bozukluğu yaşayan bireylerin toplumsal ve bireysel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yararlanılan işaret dili, kurumunuzda uygulanan işitme engellilere eğitim hizmetlerinin tümünde sizlere katkı sağlamaktadır. Dil ve konuşma, sosyal, akademik bütün becerilerin en üst düzeye çıkartılabilmesini hedefleyen işaret dili tercümanlık eğitimi aynı zamanda katılımcıların kamu ve özel sektörlerde istihdam şansı elde etmelerine de imkan tanımaktadır. İşitme engelliler ile iletişim kurmak isteyenler gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde işaret dili tercümanlık eğitimini almaya başlayabilirler.

İşaret Dili Tercümanlık Eğitimini Kimler Alabilir?

İşaret dili tercümanlık eğitimini, işitme engelli bireyler ile iletişim kurmak isteyenler, bireylerin iş ve sosyal yaşantılarına katkı sağlamak isteyenler alabilirler. Bunun dışında eğitime katılacak kişilerin en az ön lisans mezunu olması gerekmektedir. İşaret dili tercümanlık eğitimini meslek edinerek kariyer hedefi yapmayı planlıyorsanız sizler de bu eğitim programına başvurabilirsiniz.

İşaret Dili Tercümanlık Eğitiminin İçeriği Nedir?

İşaret dili tercümanlık eğitiminde ilk etapta işaret dilinin genel özellikleri ve uygulamaları işlenir. İşaret ve beden dili ilişkisini kurmak eğitimin ilerleyen süreçlerde kapsadığı alanlar arasındadır. Zirve Akademi tarafından sizlere sunulan işaret dili tercümanlık eğitimi, uzmanlar tarafından hazırlanmış tüm temel kavramları içermektedir. TİD özelliklerine göre hazırlıklı ve hazırlıksız konuşmalar da eğitim içeriğine dahildir. Ayrıca;

  • İletişim ve günlük konuşma dili
  • İşaret dili özelliklerine göre cümleler
  • İşaret dili özelliklerine göre cümlelerde ekler ve zamanlar
  • İşaret dili kurallarına uygun şekilde çevirmenlik
  • Kelimeler ve fiiller
  • İletişim için gerekebilecek cümleler

İşaret Dili Tercümanlık Eğitiminin Avantajları Nelerdir?

Türkiye’de işitme engelli milyonlarca birey yaşamaktadır. İşaret dili tercümanlık eğitimi sayesinde engelli bireylere de ortak yaşama katılma imkanı sunulmaktadır. Ön yargılı bakışlardan çekinmek çoğu zaman engelli kişileri zor durumlara sokabilmektedir. Fakat işaret dili tercümanlık eğitimi alındığı zaman bireylerin psikolojilerinin anlaşılması da mümkün olur. Böylelikle Zirve Akademi işaret dili tercümanlık eğitimini tamamlayan kişiler, bireylerin sosyal hayatlarındaki düşüncelerini de iletişim kurarak olumlu yönde değiştirebilmektedir.

Zirve Akademi’nin sunduğu profesyonel işaret dili tercümanlık eğitimi sonunda sertifika alan kişiler başarılı bir şekilde kariyer planlarını hayata geçirmeye başlayabilirler. Eğitim sonrasında işitme engelli bireyler ile aranızdaki tüm engeller kalkar. Eğitim alanında kariyer oluşturmak isteyenler için bu eğitim doğru bir kariyer fırsatını sizlere sunar. Aynı zamanda eğitim sayesinde kişisel gelişiminizde farkındalık sahibi de olabilirsiniz.

İşaret Dili Tercümanlık Eğitimi Sertifikası Nerelerde Kullanılır?

İşaret dili tercümanlık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açılan sınava katılarak işaret dili tercümanı olabilirler. Eğitimi tamamlayanlar adliyelerde bilirkişi olarak göreve başlayabilirler. Mahkemelerin ilanlarını yakından takip edebilir, nüfus daireleri, tapu daireleri, kamu kurum ve kuruluşları, özel eğitim kurumları, halk eğitim merkezleri ya da belediyeler tarafından açılan kurslarda işaret dili tercümanlığı ve işaret dili öğretmenliği yapabilirler.

Sertifika ile yeminli tercümanlık da yapılabilmektedir. Sertifikalarını noterden onaylatan kişiler karakol, hastane ve belediyelerde de iş bulabilirler. Televizyonlar, konferans ve toplu organizasyonlarda işaret dili tercümanlarına büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Geniş bir iş sahası olan bu alanda kariyer yapmak isteyenler özel öğretim kursları ve halk eğitim merkezlerinde de işaret dili tercümanlığı öğretmenliği yapabilirler.

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun ulusal ve uluslararası olarak gerçekleştirdiği spor dallarında görevli olmak isteyenler de işaret dili tercümanlığı eğitimi alabilirler. İşaret dili tercümanlık eğitimini alan kişiler spor organizasyonlarında tercüman olarak yer alabilir veya spor kulüplerine hizmet verebilirler. Eğitimi tamamlayanlar dernekler ve spor kulüplerindeki işitme engelli bireylerin gündelik hayatlarına yardımcı olmak üzere de iş sahibi olabilirler.

Online İşaret Dili Tercümanlık Eğitiminin Avantajları Nelerdir?

Online eğitim aldığınızda zaman ve mekan sınırlaması olmadan eğitim alabilme imkanına da sahip olabilirsiniz. Uzaktan eğitim sistemine istediğiniz zaman giriş yaparak video ve dokümanlara her an ulaşabilirsiniz. Dokümanları bilgisayarınıza indirebilir ve eğitim içeriklerine sınırsız şekilde erişebilirsiniz. Online işaret dili tercümanlık eğitimini sunan eğitim danışmanlarına kolay bir şekilde ulaşarak istediğiniz soruları sorabilirsiniz. Eğitim için düzenlenen sınav tarihleri sizlere 15-20 gün öncesinden bildirilir ve böylelikle sınav tarihlerini takip etme zorunluluğundan da kurtulursunuz.

About the Instructors

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol.