Kahve Aşktır
KAHVE AŞKTIR
‘’Bi kahve?’’ Bu soruya yanıtım hep ‘’eveet’’ olmuştur.Kahve dostluktur,sevgidir,barıştır,aşktır..Kahve ikramı dostlukların pekişmesinde ve sohbetin ilerlemesinde büyük önem taşır.Huzur verir,mutlu eder..Eee sonuçta ‘’Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır’’ Kahvenin kabulü de ikram edeni onurlandırır.Dilimizde ‘’kahvesi içilir olmak’’ ve ‘’bir kahveni içerim’’ deyişleri de bunu ifade eder..
Kahve; Arabistan, Brezilya, Uganda ve Zaire(Kongo) da elde edilir. Tohumlar yeşilimsi sarı veya esmer yeşil renkli, bir tarafı konkav maddelerdir. .Kahve tohumları kullanılmadan önce yıkanır, temizlenir,kurutulur, fırında veya özel tavalarda kavrulur.Az veya çok kavurma kalitesini bozabilir.Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar,su kaybolur ve enfes tadını veren aromatik esanslar oluşur.
Kahve %0,5-2 kafein, tanen, karbonhidratlar, sabit yağ ve uçucu yağ taşır. Bir fincan kahvede 10 mg kafein bulunur.
Kahvenin suyla ekstre edilip kurutulması sonucu ‘instant kahve’ hazırlanır. (Nescafe)
Kahve kafeinin en önemli kaynağıdır. Kafein;diüretik,kas ve sinirleri uyarıcı,mide salgısını uyarıcı ve metabolik hızı arttırıcı etki yapar.Kafein 8mg/kg düzeyinde verildiğinde metabolik hızda %16 artış gözlemlenmiştir.
Günde 3-4 fincan kadar orta düzeyde (günde 300-400 mg) kafein alımı uygundur.
Orta düzeyde kafein alımı;
İçerdiği antioksidanlar sayesinde hücre hasarına karşı koruma sağlar,yaşlanmayı geciktirir ve kanserin önlenmesine yardımcı olur.Bağışıklık sistemini destekler.
Konsantrasyonu arttırır.
Tip2 diyabet gelişme riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Karaciğer kanseri gelişim riskinde önemli oranda azalma ile ilişkilendirilebilir.
Yaşa bağlı beyin ve sinir sistemi çöküşünü önlemede etkilidir. Alzheimer’a yakalanma riskinde azalma ile ilişkili çalışmalar artmaktadır.
Hamilelerde Avrupa Güvenliği Otoritesi kafeinin 200 mg ile sınırlı tutulmasını tavsiye eder.
Günlük kafein düzeyini orta düzeyde tutarak kahveden maksimum fayda,sağlık ve mutluluk sağlayabiliriz.
Kahvenin kalorisi yoktur. Eklenen süt,şeker,krema gibi ürünlerle kalorisi artıyor.Bu sebeple benim favorilerim tadıyla,kokusuyla türk kahvesi ve filtre kahve..
Fazla tüketilmesi halinde ise bazı hassas kişilerde kalp problemleri, uyku düzensizliği, gerginlik, idrarla kalsiyum atımı gibi etkiler yaratabilir. Bu sebeple muhteşem tadı ve kokusuyla hayatımızda önemli bir yer edinmiş kahveyi orta düzeyde tüketmemiz oldukça önemli! Unutmayalım ki her şey dozunda,kararında güzel
Yoruma Kapalı