Mutlu Çocuklar İçin Oyun Terapisi

Çocuk, kendini değerli hissettiği, koşula bağlı olmadan kabul edildiği, cezalandırılmaktan korkmadığı ve belli sınırlar içerisinde her istediğini yapabildiği bir ortamda kendisi olabilir. Bunların hepsini çocuğa en iyi yaptığı şey olan, oyun verir. Çocuk kendini oyun oynayarak anlatabilir. Oyun onun doğasında vardır ve çocuk, oyun oynayabildiği sürece çocuktur. Kendini güvende hissettiği, yargılanmaktan çekinmediği kısaca yönetmenliğini yaptığı bir oyun oynayabildiğinde artık iç dünyasının kapılarını bize açmış olur. Geriye kalan kısım ise çocuğun dünyasında olanı görebilmek, onu anlayabilmektir.

Oyun terapisi, uzmanlığı çocuğu anlamak ve ihtiyacı olanı anlatmasını sağlamak olan bir terapist ve bazı zorlanmalar yaşayan çocuğun oyun odasında geçirdiği zamanları içerir. Bu odada çocuk neyi nasıl yapmak istediğine kendi karar verir. Terapist çocuğa uyum sağlar, gözlemler ve bir sonraki adımı için onu destekler.

Oyun terapisi; çocuğun endişeleri ve sorunları hakkında bilgi edinmek, duygularını fark etmesi ve problemlerinin üstesinden gelme yolları bulmasında çocuğa yardımcı olmak için geliştirilmiş bir yöntemdir. Çocukların, oyun terapisi aracılığıyla özgüveni ve problemlerle baş etme becerileri artar. Sosyal kuralları ve sınırları deneyerek öğrenirler. Duygularını ifade etmeyi öğrenir. Olayları başka insanların bakış açısından görebilmeyi öğrenir. Sosyal becerileri artar, arkadaşları ve ailesi ile olan ilişkileri düzelir. Yaratıcı düşünme becerileri gelişir. Güvensizlik, kaygı ve depresyon gibi olumsuz duygularla başa çıkmaları kolaylaşır.

Peki oyun terapisi hangi çocuklar için uygundur?

Oyun terapisi,  genel olarak cinsel davranışlarla aşırı meşgul olan, fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları veya baş ağrılarından şikayet eden, içe dönüklük ve mutsuzluk belirtileri gösteren, arkadaş edinmekte güçlük çeken, yaşıtları veya kardeşleriyle sıkça kavga eden, başkalarına zorbalık eden veya başkaları tarafından zorbalık gören, kendini savunamayan, özellikle de oyun oynamayan ve oynamasını bilmeyen çocuklar için kullanılan ideal bir yöntemdir.

– Sertifikalı Oyun Terapisi Eğitimi için Zirve Akademi’ye,

– Çocuğunuzun Oyun Terapisi alması için Zirve Psikoloji’ye bekliyoruz.